Malmkrog sortie : juillet 2020 / 3h & 21minutes

()
image_pdfimage_print

Drame, Historique  De Cristi Puiu  Avec Frédéric Schulz Richard, Diana Sakalauskaité, Ugo Broussot  , roumain, serbe, suisse, suédois, bosniaque, macédonien

le moment plus emouvant du film est quand Ingrida, l'aristocrate russe lit la lettre qu'elle  a recu de son mari le General russe qui parle des atrocités commises par les Bashi Bazouks ("tête dérangée") du Sultan turc. Apres avoir sauvé un village arménien de l'armée du Sultan turc le Général écrit a sa femme: Si j'étais mort a ce moment la je suis sûr que je montais directement au paradis, ma chère Ingrida. Le General est si convencu d'avoir lutté pour l'humanité et tellement touché par la victoire de son armée de Dragons et de Kazaks. Le film est en français il va sürement sortir en France.

Alice Kanterian

 

Nikolai, grand propriétaire terrien, homme du monde, met son domaine à la disposition de quelques amis, organisant des séjours dans son spacieux manoir. Pour les invités, parmis lesquels un politicien et un général de l’armée russe, le temps s’écoule entre repas gourmets, jeux de société, et d’intenses discussions sur la mort, l’antéchirst, le progrès ou la morale. Tandis que les différents sujets sont abordés, chacun expose sa vision du monde, de l’histoire, de la religion. Les heures passent et les esprits s’échauffent, les sujets deviennent plus en plus sérieux, et les différences de cultures et de points de vues s’affirment de façon de plus en plus évidentes. 

La mémoire est subjective! -Malmkrog réalisé par Cristi Puiu à l honneur à la Berlinale

 

l'article d'Alice Kanterian , en roumain:

Memoria este subiectivă!-despre MALMKROG în regia lui Cristi Puiu premiat la Berlinale

 

Premiul pe care Cristi Puiu l-a câștigat la Berlinale în secțiunea „Encounters“ la categoria CEA MAI BUNĂ REGIE pentru Malmkrog a fost înmânat actorului Frédéric Schulz-Richard, în lipsa realizatorului deja plecat, în cadrul ceremoniei de decernare a premiilor sâmbătă seara pe 29.02.2020 în Berlinale-Palast.

Acest film este un adevărat "Encounter" a motivat juriul format din regizorul japonez Shôzô Ichiyama, realizatoarea și producătoarea din Chile Dominga Sotomayor și regizoarea germană Eva Trobisch. „Pe langă această regie curajoasă, a point și atât de elegantă, regizorul ne prezintă o altă dimensiune care, deși se intamplă în urmă cu 100 de ani, este atât de contemporană.", a motivat juriul secțiunii Encounters premiul acordat lui Cristi Puiu. O reflecțiune asupra actualității oferă toate filmele în premieră aici, sau cum preciza fundatorul acestei secțiuni Carlo Chatrian "We think of Encounters as a mirror of the 21st century.!

Nu întâmplător Carlo Chatrian, noul director artistic al festivalului internațional de Film Berlinale, a ales și a insistat ca Malmkrog să fie chiar filmul de deschidere al noii secțiuni Encounters/Întâlniri infiinate în 2020 de acesta, care împreună cu co-directoarea festivalului Mariette Rissenbeck a preluat ștafeta de la Dieter Kosslick. Cristi Puiu a cedat într-un final rugăminților sale, cu toate că inițial nu-și dorea că Malmkrog să facă parte din nicio secțiune competițională.

Pelicula a însemnat un tour de force pentru actori și echipă, un film dur, comentează chiar regizorul în interview la Berlin. Având la bază acele „Trei exerciții de improvizatie“ reunite în filmul de scoala lansat în 2013 Puiu variază în jurul câtorva idei și situații de dialog preluate din cartea filozoful creștin rus Vladimir Soloviov publicată în 1900. Puiu studiase în tinerețe acele „Trei dialoguri despre sfîrșitul istoriei universale“ și le aplicase mai târziu într-un work shop oferit unor actori tineri în 2011 la Toulouse. În urma acestei colaborări Cristi Puiu decide să se aventureze în acest proiect dur, apelând la unii dintre actorii francezi cu care lucrase deja la Toulouse. Puiu plasează „actiunea“ în Transilvania, neavând de gând să filmeze cartea filozofului rus, ci ce a intales el de la acela cu viziunea sa personală care s-a schimbat pe parcursul anilor. Unicul moment emoționant al filmului reprezintă scrisoarea generalului rus care îi descrie soției sale Ingrida atrocitățile comise de temuții bași bozuks, acești legionari care în numele sultanului Imperiului Otoman au atacat un convoi și un sat de armeni, arzând de viu și spintecând fără milă. Soțul Ingridei este îngrozit și nu poate uita în special o mamă cu un bebeluș arși de viu. El reușește să salveze locuitorii următorului sat de armeni cu regimentul sau de dragoni cărora li se alătura armata de cazaci nimicind legionarii sultanului. După această luptă nobilă „Ingrida, dacă aș fi murit aș fi ajuns direct în paradis“! Ingrida căreia i se aude numai vocea, doarece a ieșit din cadru, citește aceste ultimele rânduri din scrisoarea soțului sau pe un fundal de ajun de crăciun și în majoritate un peisaj de iarnă (căci mai apare și iarbă verde pe parcursul peliculei, iar pomul de crăciun dispare) celorlați aristocrați care s-au adunat la acest conac majestos. Relația dintre ei nu este una clar definită. Cert este că Nikolai este gazdă, iar lui i se alătura în afară de Ingrida, care glorifică imperialismul rus, un bătrân aristocrat rus care vegetează la pat, Edouard, un politicianul francez în ascensiune care apăra cauza pro-europeană și vede o Europă unită din care Rusia va face parte. Și mai sunt și Madeleine o pianistă franceză celebra și tânără principesă Olga, care pare să fie atașată de Nikolai, posibil să-i fie logodnică sau chiar soție. Olga prin naivitatea tinereții sale pare să pună sub semnul întrebării dacă a meritat să fie protejați armenii doarece prin apărarea lor de către armata generalului rus au pierit și foarte mulți legionari. Antihristul își face deci tiptil și sub o formă inocentă apariția? Referitor la această reacție din partea lui Olga comenta Cristi Puiu, că „din cauza inocenții sale are nedreptate și crede multe“!

Cristi Puiu acordă foarte multă atenție decorului desăvârșit și unei mise-en-scène meticuloase, o cameră minimalistă, mișcările servitorilor executate cu exactitudine formând o piesă de balet executată mai curând de roboți fără să lase loc emoțiilor. Printre aceștia unicul servitor căruia i se dedică un capitol este ungurul Istvan, celalalte 5 capitole sunt denumite după cei 5 aristocrați. Înscenarea ține de teatru și cu atât mai greu de săvârșit, doarece regizorul a abordat un free style, actorii învățau dialogurile sau monologurile, dar nu se știa niciodată cum se va filma a doua zi. Cât despre „actiunea“ propuzisa a protagoniștilor, „actiunea“ lumei aristocrate constă în discursuri interminabile, foarte cerebrale la mese interminabile care se pare ca nu duc la nimic, „actiunea“ este repetitivă. Dar pare oarecum logic doarece însuși aristocrația face parte din trecut. Unica scenă de acțiune a filmului, anticipează probabil lanțul de tragedii derulat la începutul secolului XX -totalitarism, războaie-ce va pune capăt brutal acestei lumi. La două ore din cele 3 ore și 20 de minute care durează pelicula se ajunge la apogeu. Haosul total, nimic nu mai funcționează. Servitorii nu reacționează când sunt sunați, o muzică ciudată se face auzită, sursa fiind necunoscută, aceasta find urmată de țipetele înfricoșate ale servitorilor. Și dintr-o data împușcături, și în timp ce lumânările de pe masă din salon se sting oadata cu viețile protagoniștilor apare în fundal un personaj terifiant, dar va las să descoperiți scena la vizionarea filmului. Antihristul însuși? Un slujitor revoltat? Cert este că în următoarea scenă protagoniștii se plimbă pe un peisaj de iarnă și pe pe parcursul celor 80 de minute care au rămas de vizionat își reiau „activitatile“. Dar pe de altă parte nici nu există conform regizorului cronologie, doarece memoria este subiectivă!

Revenim la fundatorul noii secțiuni Carlo Chatrian și intenția sa de a prezenta în noua secțiune filme de actualitate. Malmkrog este de o actualitate brizantă, un general rus care combate legionarii sultanului, paralelele sunt clare, incidentele din Siria si confruntarea dintre Putin si Erdoğan este reală iar pericolul iminent!

Alice Kanterian

 
 

 

 

 

 
 

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

image_pdfimage_print

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

Suivez-nous !

Similar items