1 Nouvel Hay Magazine

le MIP TV de notre envoyée spéciale Alice Kanterian

Mai ales Romania prezenta la MipTV cu Creative Romanian Film Makers a iesit in evidenta prin ingenioasa publicitate cu logo „WILD ROMANIA“ in revista MipTV in prima zi si cele doua reclame pe intreaga coperta de verso a revistei MipTV in ultimele doua zile. Chiar si pe pagina web www.miptv.com apare aceasta reclama din revista. Impresionant este si contentul reclamei indicand ca Romania ofera cel mai mare film incentive din Europa, un cash back de 45%. Aceasta schema, favorabila industriei cinematografice din România este îndelung așteptată atât de companiile românești, cât și de producătorii și co-producătorii internaționali interesați să realizeze producții în țara. Şapte firme româneşti au promovat producții de formate și filme, animatie si seriale de televiziune atragand buyers din intreaga lume. Printre acestia se numara si televiziunea chineza CCTV, reteaua cu cele mai multe canale de televiziune. Cele sapte companii româneşti care s-au reunit sub marca Creative Romanian Film Makers (CRFM) sunt Avanpost Digital Cube, Blue Film Production, Mora TV, Zucchero Media, Tralala Studio, Streamark si Retina Film Production.

Firmele participante și-au exprimat disponibilitatea continuării prezenței românești și în anii următori, contractul participarii Romaniei cu un propriu stand fiind valabil pe o perioda de trei ani. Doar finantarea acestui stand este inca in suspensa, au intervenit probleme conform declaratiilor lui Mihai Lupu, acreditarile tuturor firmelor participante fiind initial blocate de REED Midem, doarece standul nu era achitat conform contractelor de guvernul roman.

Scopul participarii firmelor romanesti la MIPTV este promovarea industriilor creative romanesti și promovarea creativității în cadrul filmului de televiziune, animatie şi documentar si atragerea investitorilor straini. Dar se pare ca burocratia romana nu se bucura de inteligenta necesara de a facilita lucrurile. In interviul acordat care va urma Mihai Lupu mi-a explicat in detaliu care este situatia actuala.

Un lucru este sigur, Turcia urma sa organizeze un MIPTV pe Balcan, dar doarece nu mai este o regiune stabila, partenariatul cu MIPTV a picat. Organizarea, în România, a unui eveniment in partenariat cu Reed Midem dedicat pieței din Balcan, Europei Centrala și de Est a fost una dintre temele principale ale discuţiilor purtate de Mihai Lupu , reprezentantul CRFM cu organizatorii MIPTV.