NHM à Venise avec Alice Kanterian

()
image_pdfimage_print

66ème Festival de Venise (Mostra)
Coppa Volpi pentru Ariane Ascaride in noul film a lui Robert Guediguian si Bisoto d’Oro pentru Alexander Nanau si filmul sau documentar COLECTIV

 

La aceasta editie cu Atom Egoyan si Robert Guediguian pentru prima oara 2 regizori de origine armeana se revedeau in competitia oficiala la cea de-a 76-a ediţie a Festivalului de Film de la Veneţia, care s-a încheiat pe 07.09. COLECTIV este primul documentar românesc selectat în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia Filmul va fi disponibil pe HBO şi va fi distribuit în luna noiembrie în cinematografele din ţară prin Alexander Nanau Production în parteneriat cu Voodoo Films.

Surprinzatoare a fost decizia juriului condus de Lucretia Martel, de a nu recompensa MARRIAGE STORY cu Scarlett Johansson si Adam Driver in rolurile principale ci lungmetrajul JOKER de Todd Phillips cu Leul de Aur. JOKER este totusi o productie Marvel realizată după benzi desenate, istoria personajelor din Gotham parea epuizata, dar pelicula prezinta cu maiestrie originea personajului Joker, transformarea unui tanar oarecum straniu si naiv neglijat si poate chiar abuzat in copilarie si ridiculizat si maltratat in tinerete de societate intr-un criminal nebun si sarcastic undeva la începutul anilor 80. Performanta actorului principal Joaquin Phoenix este intradevar bestiala, multi dintre jurnalisti se asteptau ca acesta sa fie rasplatit cu Coppa Volpi pentru cea mai buna interpretare masculina. Dar regulamentul de la Venetia interzice de a recompensa filmul decernat cu Leul de Aur cu un al doilea premiul.

 

Din fericire aceasta regula exista as cometa, cel premiat cu Coppa Volpi este un carismatic si superb actor italian in ascensiune, cu o impresionanta prezenta si subtilitate pe marile ecrane. Este vorba de Luca Marinelli rasplatit pentru performanta sa magistrala in MARTIN EDEN, in regia unui prieten al festivalului de film de la Erevan. Pe Pietro Marcello l-am cunoscut cu 6 ani in urma la Festivalul International de Film Golden Apricot, el era ivitat la Erevan pentru a prezenta documentarul sau TACEREA LUI PELESJAN. Noul sau film MARTIN EDEN este o adaptare a romanului clasic al lui Jack London.

O alta surpriză a galei a fost marele premiu al juriului, care a surprins dupa polemica lansata de Lucrecia Martel, ca nu va aplauda filmul lui Polanski. „J’accuse” fusese deja premiat pe 06.09 cu premiul FIPRESCI/Federaţia Internaţională a Criticilor de Film. Intrebata daca premiile au fost acordate in unanimitate regizoarea argentiniana a raspuns ca nu a fost unanimitate si nici nu a fost nevoie doarece intre membrii juriului a existat democratie. Lucrecia Martel a comentat la conferinta de presa ca nu este de parere ca trebuie separat filmul de regizor, cum sustinea presedintele festivalului dar si regizorul italian Paolo Virzi, membru al juriului la conferinta de presa. kEa s-a dovedit de a fi o presedinta nonconformista si nemanipulabila, care a ramas pe pozitie. Cred ca fermei ei pozitii ii avem de multumit premiul Coppa Volpi pentru cea mai buna interpretare feminina cu care Ariane Ascaride, sotia lui Robert Guediguian a fost rasplatita pentru performanta sa in filmul GLORIA MUNDI in regia partenerului sau de viata Robert Guediguian. Ea i-a multumit de fapt acestuia cat si partenerului din film Gerard Meylan. Filmul este un manifest politic, un film necesar, un film care nu se complace si se limiteaza la imagini artistice, cu un apel de a se implica politic, de a participa in societate, de a nu se limita la cochiliajul numit indidualizm sau familie, de a sari si lupta pe baricade cu sindicaturile pentru drepturile sale si nu numai, de a nu se limita aici ci de a privii mai departe. In zilele noastre “trebuie sa aratam cum este lumea, nu sunt pesimist, dar cateodata trebuie sa mai si arati cum este lumea” imi spunea Robert Guediguian la interviul acordat pe 06.09 cand am discutat problemele actuale, lozincele extreme de dreapta si rasismul fata de migranti. Si nu numai fata de migrantii din Africa, putem ramane in meleagurile europene, romanii laolalta cu polonezii sunt cei care i-au joburile francezilor, aceasta este adevarata perceptie in occident, corect redata in filmul lui Guediguian. Urmatorul sau film il va duce pe Guediguian pe meleagurile africane. Actiunea va avea loc in Mali, dar doarece este prea periculos el va filma in Senegal. Pentru prima oara dupa 20 de ani prietenii si sotia sa nu vor face parte din distributie.

Asemenea lui Ken Loach, fratelui sau ideologic din Anglia, Robert Guediguian povesteste cu maiestrie soarta acestei familii sarace din Marselia si jertfa unuia din membrii sai. Rolul lui Ariane nu implica salturi emotionale, portretarea acestei femei simple care face fata cu curaj soartei descurajatoare a familiei sale este sublima, sensibila si chiar minimalista as adauga.

 

"Sunt fata de emigranți italieni, bunicii mei au plecat să caute o viață mai bună și să fugă de mizerie", a spus actrița, în vârstă de 64 de ani, emoționată, in italiană, la decernarea premiilor.

Adăugând că a fost un premiu care i-a oferit „oportunitatea de a-și regăsi rădăcinile”, actrita franceza a dedicat trofeul migranților morți pe mare, „celor care trăiesc pentru eternitate în fundul Mediteranei”.

 

În „Gloria Mundi”, Robert Guediguian descrie excesele ultra-liberalismului și individualismul societății actuale. Ariane Ascaride o interpreteaza pe Sylvie, o femeie de servici, care refuză să intre în grevă și vrea face totul pentru a-și ajuta familia. În timp ce fiica ei, Mathilda (Anaïs Demoustier), care a crescut singură, tocmai a nascut-o pe Gloria, mai multe incidente negative vor pune aceasta familie intr-o situatie precara. "Ea supraviețuiește, este cineva care dorește mai presus de orice, ca familia ei să poată continua să existe” a explicat Ariane personajul interpretat in interviul acordat.

"Este cineva care luptă, dar care luptă într-un mod complet individual, bazanduse pe instinctul său", a adăugat actrița, care nu a ezitat să cânte imnul Partidului Comunist Italian în timpul conferinței de presă.

 

Vedetele precum Joaquin Phoenix multasteptate pe covorul rosu pe 07.09 la actuala editie nu au fost numai acompaniate de tipetele fanilor dar si de lozincele numerosilor tineri activisti din Italia, Germania si Franta care manifestau din ziua anterioara pentru protectia mediului ambiente si impotriva navelor de croaziera carora li se permite accesul in laguna. In cadrul elegantului si sofisticatului thriller psihologic de inchidere in afara concursului THE BURNT ORANGE HERESY, film de inchidere care ruleaza in afara concursului, alaturi de regizorul Giuseppe Capotondi au pasit pe covorul rosu Mick Jagger si Donald Sutherland. La conferinta de presade pe 06.09 ambii si-au exprimat solidaritatea cu cei 300 de demonstranti, care refuzau sa paraseasca covorul rosu fara a fi ascultati de politicieni sau de presedintele festivalului. Jagger a comentat ca el este bucuros ca tineretul manifesteaza doarece acestea sunt mostenitorii planetei.

 

O surpriză a galei a fost marele premiu al juriului, care i-a fost acordat filmului lui Roman Polanski – ce nu a participat la eveniment – „J’accuse/An Officer and a Spy”. Filmul a fost premiat la începutul acestei săptămâni şi cu premiul FIPRESCI (Federaţia Internaţională a Criticilor de Film).

In cadrul festivalui au rulat filme de foarte buna calitate, printre ele filmul documentar a lui Alexander Nanau, care cu toate ca a fost selectionat in afara competitiei a fost rasplatit pe 06.09 cu BISATO D’ORO, premiul criticilor independenti oferit celui mai bun film documentar. In ritmul unui thriller investigativ, Nanau ofera o extraordinara analiza a situatiei medicale surprinzator de corupta din tara noastra, unde vindecarea bolnavilor a devenit un business. Pelicula are ca temă consecintele incendiul din clubul din București soldat cu moartea a 64 de oameni și demascarea corupției institutionale. Filmul urmăreşte cu egal interes autorităţi şi jurnalişti, într-o interacţiune permanentă de căutare şi expunere a adevărului. La conferinta de presa au participat alaturi de Nanau si de jurnalistii Camelia Roi si Catalin Tolotan de la Gazeta Sporturilor care au demascat scandalul, si fostul ministru al Sanatatii Vlad Voiculescu, alaturi de tanara supravetietoare Tedy Ursuleanu si de Narcis Hogea, tatal lui Alex Hogea decedat in spital in urma incendiul care a avut loc la clubul Colectiv. Mihai Grecea, un alt supravieţuitor al incendiului din Colectiv a devenit colaboratorul artistic al proiectului şi s-a alăturat echipei încă din faza de cercetare, la scurt timp după ce a fost externat.

Nanau nu a putut fi prezent la decernarea premiilor, doarece parasise Venetia urmand sa participe în perioada 5 – 15 septembrie și la ediţia de anul acesta a prestigiosului Festival International de Film de la Toronto, unul dintre cele mai importante evenimente de gen din America de Nord.

Alaturi de regizorul portuguez Tiago Suedez, care a fost premiat cu un BISATO D’ORO pentru cea mai buna regie in filmul A HERDADE a fost ales un al doilea film documentar. “Babenco-tell me when I die” a fost premiat de juriul criticilor independenti pe 6 septembrie. Regizoarea braziliana Barbara Paz a fost ulterior rasplatita si de juriul oficial condus de regizoarea italiana Constanza Quatrilio in cadrul decernariii premiilor pe 7 septembrie- Aceasta a rasplatit-o pe regizoarea braziliana Barbara Paz in categoria VENEZIA CLASSICI cu premiul pentru cel mai bun film documentar despre cinema.

 

Un alt film premiat initial de organizatorii premiilor Bisato d’Oro este Babyteeth. Regizoarea Shannon Murphy a fost prezenta cu intregul sau team din Nueva Zeelanda la decernarea premiilor pe 06.09. Actorul sau principal Toby Wallace a fost rasplatit ulterior in cadrul galei oficiale de inchidere a festivalului pe 07.09 cu Premiul Marcello Mastroiani acordat unui tanar talent in ascensiune.

 

Festivalului Internațional de Film de la Veneția , mai precis cea de-a 76 ediție a fost deschisa cu noul film al regizorului japonez Hirokazu Kore-Eda pe 28 august. Regizorul japonez se afla ultima oara in 2017 în competiţie cu The Third Murder la cea de-a 74-a ediţie a Festivalului de Film de la Veneţia în 2017.

Dupa succesul din 2018 cu ultimul sau film Shoplifters, premiat la Cannes cu Palme d’Or, regizorul japonez a revenit la Venetia dar de data aceasta parasind tematic Japonia, incumetanduse pentru prima oara pe taramuri necunoscute si filmand chiar intr-o limba necunoscuta, cea franceza, prezentand o relație complicată de mama-fiica pe taramurile franceze. In rolurile principale reintalnim cele mai faimoase vedete franceze, Catherine Deneuve si Juliette Binoche, carora li se alatura actorul american Ethan Hawke.

 

In LA VÉRITÉ / ADEVARUL o diva (Catherine Deneuve) iubita și admirata de bărbați, o revede pe fiica sa (Juliette Binoche) stabilita la New York care revine in vizita la Paris împreună cu soţul (Ethan Hawke) şi copilul său, pentru a sarbatori publicarea memoriilor mamei sale.Întâlnirea dintre mamă şi fiică devine rapid o confruntare: adevăruri ascunse și resentimente nedeclarate ies la suprafață.

 

Dupa succesul din 2018 cu ultimul sau film Shoplifters, premiat la Cannes cu Palme d’Or, regizorul japonez revine la Venetia dar paraseste tematic Japonia, incumetanduse pentru prima oara pe taramuri necunoscute si filmand chiar intr-o limba necunoscuta, cea franceza, prezentand o relație complicată de mama-fiica pe taramurile franceze. In rolurile principale reintalnim cele mai faimoase vedete franceze, Catherine Deneuve si Juliette Binoche, carora li se alatura actorul american Ethan Hawke. Filmul va fi lansat in Romania de INDEPENDENȚA FILM la inceputul anului viitor.

 

 

Filme marete, mari emotii, manisfeste politice si declaratii inflacarate, cam asa s-ar putea rezuma editia actuala. De mentionat ramane talentatul regizor chinez care a primit premiul pentru cel mai bun scenariu, creand cu NO 7 CHERRY LANE o producţie de animaţie cu desene realizate manual de artist timp de şapte ani. El a dedicat premiul activistilor din Hong Kong, si a adaugat ca este extrem de mandru de acest premiu si recunoastere a muncii sale, doarece in tara sa a fost luat in ras, nimeni nu a crezut in acest proiect la care munceste de atat de mult timp, dar acum le-a venit de hac!

 

Emotiile nu s-au limitat la filmele castigatoare. Doua serii merita mentionate: ZEROZEROZERO in regia italianului Stefano Sollima despre traficul de droguri si THE NEW POPE semnat de Paolo Sorrentino cu Jude Law si John Malcowich in rolurile principale au impresionat atat criticii cat si publicul Un film documentar extrem de interesant a fost acela despre viata lui Pierre Cardin, acel talentat creator de moda dar si ingenios om de afaceri care a introdus idea de pret a porter si de a vinde licente transformand haute couture intr-o afacere profitabila. Premiera documntarului HOUSE OF CARDIN a avut loc in prezenta marelui designer Pierre Cardin, acompaniat de regizorii americani David Ebersole si Todd Hughes, de producatoarea Cori Coppola si nepotul sau Rodrigo Basicati Cardin, care preia imperiul. Aplauzele nu se mai terminau, si dupa standing ovations a urmat pentru un grup mic de jurnalisti selectati conferinta de presa cu Piere Cardin la care am participat sie eu. Si last but not least in aceiasi seara Pierre Cardin, de origine din Treviso si-a deschis palatul Ca Bragadin, care este cunoscut si sub numele de Palazzo Casanova pentru a da o petrecere fastuasa cu putini dar selecti invitati printre care se numarau si muzele sale din Japonia si Franta, dar si eu.

 

O alta frumoasa petrecere s-a tinut in hotelul de 5 stele Centurion, este vorba de gala Diva si Donna, organizata de cea mai renumita organizatoare de petreceri Tiziana Rocca. In cadrul acestei petreceri au fost premiate multe vedete italiane din showbiz si televiziune. Printre oaspeti am intalnit-o se si pe renumita actrita Rosy de Palma, muza lui Pedro Almodovar, care era acompaniata de agenta sa spaniola. Rosy de Palma participase impreuna cu actrita/regizor Valeria Golino, actrita/regizor Nadine Labaki si regizorul/producatorul american Brian de Palma la o conferinta in ziua anterioara.

 

Pe Valeria Golino am avut ocazia s-o admir si in noul film ADULTS IN THE ROOM al lui Costa Gavras, care rula in afara competitiei, tratand negocierile dintre Grecia si Uniunea Europeana in 2015.

 

Doua filme din tarile arabe, un film afgan si un film hollywood-arab mi-au atras atentia.

 

In regia americanului M.M. Carnahan cu fratii Joe si Anthony Russo care sunt si producatorii filmelor Marvel si cu Mohammed Al Daradji ca executiv producer, acest film despre razboiul din Irak cu formidabili actori arabi formidabil este un film captivant si o alianta reusita intre Hollywood si producatori arabi care arata ca acest exemplu de reusit poate functiona si de ce nu anima la mai muolte productii asemanatoare pe viitor

 

Sayidat Al Bahr/SCALES semnat de tinara regizoare Shahad Ameen din Arabia Saudita, a fost filmat pe coasta Omanului, doarece peisajul corespondea scenariului. Hayat se numeste tanara protagonista, ceea ce inseamna viata, ea fiind sursa de viata metaforic vorbind. Filmat in alb si negru, o fata paraste lumea femeilor si se incumeta asemenea unei amazoane in cea a barbatilor. O frumoasa legenda, eterna da, dar nu numai, fiind de o mare actualitate. Arabia Saudita este n transformare, in cadrul festivalului de la Venetia a fost anuntata prima editie a festivalului international de film din Jeddah- Red Sea Film festival, care se va tine in perioada 12-21.03 2020.

 

Hava, Maryam, Ayesha in regia lui Sahraa Karimi este primul film in regia unei femei afgane si primul filmat in intregime in Kabul. Femeile suferind in aceasta tara, sarace, bine educate, sau apartinand unei noi generatii, trei femei de proveninta diferita se intalnesc la un ginecoloc pentru a scapa de sarcina. Angelina Jolie si-a exprimat suportul pentru acest film atat de important.

 

Al treilea film reprezinta Sundanul, in regia lui Amjad Abu Alala in coproductie cu Michael Henrichs din Germania. Regizorul stabilit in Dubai a fost rasplatit de juriul prezidat de Emir Kusturica cu Leone del Futuro, premiul de debut “Luigi de Laurentius” o mare onoare pentru regizor si tara sa natala Sudan. Amjad Abu Alala si producatorul sau german Michael Henrichs vor participa la Festivalul International de Film de la El Gouna care se va tine in perioada 19-27.09 in El Gouna unde ne vom revedea.

 

 

 

 

 

 

 

image_pdfimage_print

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

Suivez-nous !

Similar items