1 Nouvel Hay Magazine

Le Festival international de El Gouna

6170 Festival director Intishal al Tamimi announcing the film "Yomeddine"

6187 me and Tunesian producer of film "Dear son" Dora Bouchoucha, she is also winner of Lifemerrit Award in El Gouna

6193 Intishal al Tamini and Dora Bouchoucha with cast and Crew of "Dear Son"

6214 actor Patrick Dempsey, director Jean-Jacques-Annaud. foundar of the film festival Naguib Sawiris and his co-founders Bushra, Amr Mansi and

 

6251 with Superstar Yousra

 

 

 

 

La TU Berlin au avut loc întîlnirile juriului, dar și întîlnirile producătorilor, distribuitorilor, programatorilor de peste hotare invitați de CineGouna Platform“, pentru promovarea noilor cineaști din lumea arabă, în cadrul programului CineGouna Springboard. Tot aici au fost găduite, în cadrul programului CineGouna Bridge, dialoguri cu scenaristul american Paul Haggis, cu realizatorul egiptian Daoub Abdel Sayed, cu autorul si realizatorul italian Gianfranco Angelucci despre filmele lui Fellini, cu realizatorii Lou Pepe si Keith Fulton (docutainment „Lost in la Mancha“) cu realizatorul francez Jean-Jacques Arnaud si cu actorul american Owen Wilson. Masterclasul cu Owen Wilson s-a bucurat de cel mai mult succes, el a fost moderat de actrita Bushra Rozza, care este si cofundatoarea si COO a festivalului GFF.

 

In cadrul ceremoniei de deschidere pe 20.09 renumitul realizator egiptian Daoud Abdel Sayed si producatoarea tuniziana Dora Bouchoucha, prima femeie producator de film din Tunezia, au fost rasplatiti pentru intreaga lor cariera. Neasteptata a fost aparitia actorului britanic Sir Clive Owen rasplatit in El Gouna pentru intreaga sa cariera. Ceremonia a fost urmata de o receptie care a intrecut toate asteptarile, cu aparitia legendarei actrite egiptiene Youssra, cunoscuta din filmele legendarului Youssef Chahine care a cantat alaturi de cantaretul noii generatii Abou recentul sau hit Talat Da'at (Three Beats) in prezenta celor doi frati Naguib Sawiris, fundatorul festivalului, si Samih Sawiris vizionarul fundator al orasului El Gouna.

 

Ceremonia de decernare a premiilor GFF a fost in mod surprinzator deschisa de renumitului comediant din Hollywood Owen Wilson care a aparut pe scena in locul prezentatoarei egiptiene de fapt anuntate. Surprinzator mai ales doarece la interviul acordat actorul era foarte inhibat iar raspunsurile evazive. Dupa ce celebrul actor britanic Clive Owen si famosul actor si producator american Patrick Dempsey au venit In El Gouna, Owen Wilson era cel deal treilea star care pasea pe covorul rosu. Acestia trei la loc au fost insa intrecuti/eclipsati de unul singur-aparitia lui Sylvester Stallone cu ocazia decernarii trofeul pentru intreaga sa cariera pentru realizări deosebite, a fost cel mai emotionant nu numai al ceremoniei de decernare a premiilor pe 28.09 in El Gouna dar a intregului festival. In discursul de multumire celebrul actor a facut paralela intre magia filmelor Hollywood si magia pe care o emana Egiptului si s-a ales cu standing ovations in El Gouna.

 

 

Festivalului International de Film de la El Gouna-nopti albe cu Sylvester Stallone la a doua editie GFF

 

 

GFF la a doua editie inseamna de dimineata pana noaptea tarziu interactiune si colaborare intre participantii invitati din intreaga lume. Masterclase sunt organizate in cursul zilei. Printre acestea se numara acela cu realizatorul, producatorul si scenaristul canadian Paul Haggis, rasplatit cu doi Oscari pentru „Million Dollar Baby“ si „Crash“. Un alt masterclas a avut loc cu renumitul regizorul francez Jean-Jacques Annaud ( „In numele trandafirului“, „7 ani in Tibet“) care pasea cu o zi inainte pe covorul rosu pentru avantpremiera noului sau serial impreuna cu actorul principal Patrick Dempsey. Ambii se aflau pentru prima oara in El Gouna, la invitatia organizatorilor. Patrick Dempsey este un adevarat superstar, o mare reusita pentru festivalul aflat la numai a doua editie. Renumitul actor american este si co-producatorul serialului „The truth about the Harry Quebert affair“ produs de MGM Television. In afara de masterclase au avut zilnic loc diverse panel de discutii, ca cel despre rolul festivalelor in prezent si pe viitor sau despre ameliorarea sanselor pentru femeile care lucreaza in cinematografie. Diverse activitati sociale si invitatii la cocktailuri se tin inaintea vizionarii filmelor la amfiteatrul Marina, sau invitatii la receptiile care au loc dupa film in spatiul deschis club Aurora in portul Marina sau in alte locations create sub corturi special pentru festival. Receptia de inaugurare a festivalului de pe 20.09 s-a tinut in acest loc creat special pentru festival, la fel ca receptia de inchidere a festivalului de pe 28.09, care era intitulata Sahara si conform asteptarilor era decorata in culorile nisipului cu palmieri in culorile aurului.

 

In afara vastului program de filme, au loc zilnic intalniri intre distributori, scenaristi, editori, realizatori si producatori famosi in cadrul platformei CineGouna Bridge sau in functiunea acestora de mentori al tinerele talente din regiunea MENA care participa la platforma CineGouna Springboard de dezvoltare a proiectelor sau de finalizare a acelora care se afla in postproductie. „Telul nostru a ramas acelasi!“ precizeaza directorul festivalului Intishal Al Timimi. „Nu dorim ca festivalul sa insemne numai un vast program de filme sau un glamuros covor rosu; dorim sa creem o oportunitate autentica de interactiune si colaborare, pentru a incuraja industria cinematografica si de a sprijini cinematografia egiptiana si cea araba.“ continua diectorul festivalului.

 

Lungmetrajul Yomeddine este un exemplu par exellence pentru aceasta reusita. La editia de inaugurare GFF 2017 tanarul realizator egiptian Abu Bakr Shawky prezenta proiectul sau in finalizare „Yomeddine“. Aici era nu numai rasplatit cu un premiu de 5.000 de USD, dar mult mai important urma sa atraga atentia producatorului egiptian Hefzy care urma sa colaboreze dupa montaj in postproductie la coloritul si coloana sonora a filmului. La actuala editie iata-l participand in selectia oficiala, dupa premiera mondiala si decernarea premiului François Chalais cu 4 luni in urma la Festival de Cannes, „Yomeddine“ castiga trofeul El Gouna Star pentru Best Arab Narrative Film. La interviul acordat in El Gouna pe care l-am efectuat in limba germana, mama sa fiind austriaca, el m-a surprins cu destainuirea ca admira cineastii romani. Ii admira pe Radu Jude, genialitatea dovedita in „Aferim“ si pe Radu Mihaeleanu care in filmul „Trenul vietii“ se ocupă într-o manieră alegorică de tema Holocaustului. Si este un fan al lui Mungiu, care impresionează prin simplitatea mijloacelor cinematografice utilizate, combinatia de observatie si mise-en-scène, lipsa coloanei sonore şi cadre filmate cu camere mobile. La fel ca idolii sai romani care l-au influentat, temele sale nu sunt tipic egiptiene, temele sale sunt de fapt universale. „Naguib Sawiris preciza la ceremonia de deschidere a festivalului ca traim intr-o lume unde umanitatea a disparut, traim intr-o lume periculoasa, unde xenofobia este la ordinul zilei“ mi-a amintit tanarul realizator. „Cu atat mai mult filmele cu mesaj umanitar sunt necesare, filme care demonstreaza compasiune si respesct fata de cei istoviti.“ a adaugat tanaral realizator. Filmul sau care urma sa fie ovaționat zece minute la El Gouna cu intreaga sala în picioare relateaza povestea lui Beshay, unui lepros in cautarea familiei sale care il abandonase intr-o colonie de leprosi pe vremea cand era inca copil, si povestea de prietenie intre acesta si Obama, un copil orfan care il insoteste in calatoria sa. Suna ca o drama sentimentala, dar de fapt este o comedie. Caci mai este si magarul Harby, acesta este al treilea personaj important. Acesti trei „muschetari“, strabat sudul Egiptului într-o alternanța de peisaje si personaje. Succesul extraordinar la Cannes si in el Gouna se datoreaza talentului regizorului debutant, care asemenea unui regizor experimentat compune imagini poetice dand glas celor neauziti si neascultati, minoritatilor deprivate de un trai demn, dar portretati aici cu demnitate.

 

Ne aflam doar la prima ediție, dar deja vom fi cel mai mare festival din lumea arabă ca număr de participanți“, declara directorul festivalului la editia de inaugurare. Actuala selectie a intrecut prima editie prin numarul de participanti si filme selectionate, in total 74 de filme, dintre care 15 lungmetraje în competiție, Fata de anul trecut filmul de deschidere nu intra in competitie. Productia franceza „The Freshman“ nu a impresionat criticii dar se pare ca a inlocuit filmul care era initial menit dar care nu a fost finalizat la timp pentru inaugurarea festivalului.

Directorul festivalului Intishal Al Timimi si colaboratorii sai, programatorii festivalului Teresa Cavina, Raman Chawla, Nicole Guillemet, Mohamed Atef si Jehane Noujaim s-au zbatut dea dreptul reusind sa prezinte publicului din El Gouna castigatorii celor mai importante festivale internationale, printre filmele care au rulat in afara competitiei se numara si castigatorul de la Cannes, capodopera japoneza „Shoplifters“ in regia lui Hirokazu Kore-eda. Organizatorii au reusit imposibilul, să includă chiar si productii care in urma cu numai doua saptamani vazusera premiera mondiala la Venetia: printre ele se numara documentarul ecologic „Aquarela“ a carui unic protagonist este apa.

In „Aquarela“ Viktor Kossakowsky, regizorul rus stabilit la Berlin tematizeaza frumusetea si puterea apei, maretia valurilor este acompaniata de muzica heavy metal, primejdia este evidenta. Documentarul a fost produs de Participant Media, care ii apartine filantropului canadian Jeff Skoll, casa de productie finanteaza content cu angajament social sau in favoarea mediului ambiente. Realizatorul rus stabilit la Berlin, dar care comenta ca de fapt traieste in avioane este castigatorul competitiei filmelor documentare in El Gouna, fiind rasplatit cu 30.000 USD si trofeul El Gouna Golden Star.

Alte „importuri“ de la Mostra de Cine sunt pelicula fantastica cu elemente de oroare „Tumbbad“ a realizatorilor indieni R. Barve si A. Prasad. Aceasta inaugura la Venetia „Saptamana internationala a criticii“. Deasemenea filmul palestinian „Screwdriver“ in regia lui Bassam Jarbavi a fost la Venetia inainte de participare in El Gouna, sau lungmetrajul „Ricordi?“ de Valerio Mieli care facea parte din selectia „Giornate degli Autori“ la Venetia.

Iar filmul rusesc „The man who surprised everyone“ de N. Merkulova si A. Chupov, produs de Katia Filipova a carui casa de productie este stabilita la Moscova, cu actrita Natalya Kudryashowa in rolul principal care a fost rasplatitata cu premiul pentru cea mai buna interpretarea feminina in sectiunea Orizzonti la Venetia, a primit la actuala editie GFF in el Gouna mentiunea speciala a juriului prezidat de producatorul de succes Cedomir Kolar, al carui film „No Man's Land“ castiga Oscarul in 2001.

Alte filme prezentate in premiera in regiunea MENA in El Gouna au celebrat premiera mondiala in august la Locarno. Astfel productia din Singapur „A land imagined“ in regia lui Y. S. Hua premiata cu „Leopardul de Aur“ la Locarno a fost premiata cu cel mai ravnit trofeu El Gouna Golden Star dotat cu 50.000 USD. Povestea este urmatoarea: Wang, un zidar chinez solitar este dat dispărut, Lok, un anchetator al poliţiei, trebuie să descopere adevărul. El Gouna Silver Star, a fost atribuit unui altui film prezentat la Locarno, este vorba de „Ray & Liz“ al britanicului Richard Billingham care este un fel de biotop, doarece realizatorul reda povestea copilariei sale, crescut de parintii sai in conditii saracacioase.

Toate filmele care au fost selectate in competitie sunt recente si cu valoare artistica, scopul a fost de a include cît mai multe premiere mondiale sau avanpremiere in regiunea MENA. „Jumătate dintre filmele vizionate în El Gouna au avut premiera mondială cu mai puțin de o lună în urmă“, îmi destăinuie Intishal. Tinand cont de problemele actuale, un panel a fost consacrat realizatorilor refugiati, iar filme cu un impact umanitar au fost prezentate in si in afara competitiei.

Printre ele se numara „Of fathers and sons“ câștigător al Marele Premiu al Juriului la Sundance. Si castigatorul a doua premii la GFF: castigatorul trofeului dotat cu 15.000 USD El Gouna Silver Star si El Gouna Star pentru cel mai bun film documentar arab, acesta fiind dotat cu 10.000 USD. Documentarul regizorului sirian de origine kurdă Talal Derki, care traieste stabilit din 2013 cu sotia sa Hiba in exil la Berlin ne face părtași la intimitatea unei familii de teroristi islamici al caror vis suprem este crearea unui califat. Intentia realizatorului a fost de a explica spectatorului cum functioneaza recutrarea luptatorilor pentru Al Qaida vazuta din punctul de vedere al unui insighter. In documentarul „Of fathers and sons“, realizatorul sirian Talal Derki, reuseste sa se infiltreze pretinzand de a fi un admirator Al Qaida in cercul organizatiei si in sanul familiei unuia dintre membrii sau. Filmand in urma cu 4 ani, Talal a petrecut 2 ani in aceasta familie, rezultatul fiind o analiza a structurii jihadismului fundamental. Filmul este lipsit complet de apariții feminine, numai vocea mamei copiilor care jeleste vatamarea ulterioara a tatalui jihadist care a pierdut un picior in urma detonarii unui bombe este auzita intr-una din scene. “Of Fathers and Sons” urmărește drama baietilor care sunt de fapt inca copii care in loc de basme cu printi asculta legende cu martiri jihadisti contra forțelor lui Assad, care in loc sa se joace cu galeata in nisip cotrobaiesc prin tancuri si care vor urma destinul prevazut de tatal lor. Tatal lor ii iubeste dar asta nu ii va scuti de a sluji ca jertfa/ofranda telului suprem. Baiatul cel mai mare va fi trimis la lagarul jihadist de instructie, urmand sa fie sacrificat pe campul de lupta. Fratele sau este crutat, fiind folositor pentru treburile din casa, dupa accidentul tatalui, deci nu din mila parinteasca. Realizatorul sirian filmeaza viata cotidiana a aceastei familii, concentrandu-se asupra copiilor. Astfel aflam care sunt dorintele acestor copii prematuri crescuti in astfel de conditii extreme. Spectatorul devine martor discutiilor acestor copii, care nu cunosc altceva, fiind martor visurilor si temerilor lor. Realizatorul reuseste un portret obiectiv, el nu comenteaza sau manipuleaza lasand spectatorului spatiul necesar de asi forma parerea si a decide singur. La intrebarea mea daca Al Qaida a vizionat documentarul, el mi-a raspuns ca inca sunt indecisi cu producatorul daca este o buna idee sau nu de a trimita o copie a filmului. Teama sa era palpabila.

Majoritatea filmelor prezentate reflecta intradevar consecintele conflictelor actuale din regiunea araba. Dupa cum preciza fundatorul festivalului Naguib Sawiris la ceremonia de deschidere pe 20.09 „…traim in timpuri grele si primejdioase, elementul umanitar este singura noastra speranta.“ Acest element se afla si la baza lungmetrajului din competia oficiala „Dear son“. Produs de foarte apreciata producatoarea tuniziana Dora Bouchoucha ,lungmetrajul trateaza acelasi subiect, paternitatea, relatia dintre tata si fiu. In „Dear Son“ fiul care se pregateste pentru bacaleurat sufera de atacuri puternice de migrena aparent fara motiv. Pana in momentul in care acesta va dispare pentru a se inrola armatei ISIS. In rolul tatalui iubitor si prin urmate devastat de dusparitia fiului asistam prestantei extraordinare a tunezianului Mohamed Dhrif care cu modestie a afirmat ca el vine de la teatru si televiziune si nu este un actor cunoscut. In rolul tatalui el se imbarca fara succes in cautarea fiului sau care s-a incadrat in ISIS. Fiind de neconceput de a se intoarce la sotia disperata cu mainele goale, el inventeaza o poveste, ca si-ar fi gasit fiul si comite o greseala. Inducandu-si sotia in eroare, el de fapt o tradeaza. Actorul mi-a explicat ca este vorba de o tripla tradare, caci fiul si-a tradat parintii parasindui, sotul pe sotie mintind-o caci in realitate nu-si gasise fiul, iar sotia pe sot parasindu-l. Filmul nu este despre terorism ci de paternite si dificultatile intalnite. Filmul nu cauta sa afla motivele de determinare a fiului care este iubit de parinti si este inconjunrat de prieteni de a se inrola in grupul ISIS si de a fugii in Siria. In secventa in care el se afla intr-o discoteca inconjurat de prieteni aparent integrat social si fericit asistam unei transformari fizice, unei tristete si singuratate. Tanarul este dintr-o data complet absent de ce se intampla imprejur, deconectat de realitate cu gandurile la altceva, nu comenteaza, lasand spectatorului spatiul necesar de a intalege ca nu te poti uita in sufletul nimanui, adancimile psihologice nu sunt controlsbile. Parintii nu au gresit, dar nu poti controla copiii, fiecare isi gaseste fericirea in propia sa forma. In videoul trimis din Siria dupa ceva timp, primul semn de viata din partea fiului, un jihadist barbos alaturi de femeia sa prezinta cu bucurie un bebelus parintilor disperati. Este primul semn de viata al fiului dupa disparitie. Si unicul, jijadistul va fi trimis pe front si va cadea. Realizatorul tunezian Ben Attia este un maestru, el revine dupa succesul din 2016 cu Hedi cu acest nou film in premiera in regiunea MENA plin de compasiune pentru parintii lasati in urma de jihadisti. Fara cliseuri si fara manipulare. Actorul principal care afirma ca el este de fapt un actor necunoscut a fost rasplatit la El Gouna cu trofeul El Couna Star pentru performanta sa artistica, deci cu siguranta va fi cunoscut pe viitor.

 

Iar actrita poloneza Joanna Kulig din filmul "Cold War", de Pawel Pawlikowski a fost rasplatita cu El Gouna Star pentru cea mai buna performanta feminina. Filmat în alb şi negru, realizatorul polonez care deja fusese premiat la Cannes pentru cel mai bun scenariu, prezinta o dragoste tulburătoare din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

 

Marea provocare a constat însă în a transforma un loc turistic cu un cinema învechit și cu un număr limitat de scaune într-o atracție internațională“, îmi explica directorul festivalului. El Gouna dispune actual de ultima tehnologie existentă în săli de cinema: 3 săli cu 706 locuri în Sea Cinema, o sală pentru 392 de spectatori în TU Berlin Audimax (universitate în colaborare cu TU Berlin) și impresionantul amfiteatru cu 900 de locuri Marina Theatre. Amfiteatrul a găzduit și ceremonia de deschidere si inchidere a Festivalului

La TU Berlin au avut loc întîlnirile juriului, dar și întîlnirile producătorilor, distribuitorilor, programatorilor de peste hotare invitați de CineGouna Platform“, pentru promovarea noilor cineaști din lumea arabă, în cadrul programului CineGouna Springboard. Tot aici au fost găduite, în cadrul programului CineGouna Bridge, dialoguri cu scenaristul american Paul Haggis, cu realizatorul egiptian Daoub Abdel Sayed, cu autorul si realizatorul italian Gianfranco Angelucci despre filmele lui Fellini, cu realizatorii Lou Pepe si Keith Fulton (docutainment „Lost in la Mancha“) cu realizatorul francez Jean-Jacques Arnaud si cu actorul american Owen Wilson. Masterclasul cu Owen Wilson s-a bucurat de cel mai mult succes, el a fost moderat de actrita Bushra Rozza, care este si cofundatoarea si COO a festivalului GFF.

 

In cadrul ceremoniei de deschidere pe 20.09 renumitul realizator egiptian Daoud Abdel Sayed si producatoarea tuniziana Dora Bouchoucha, prima femeie producator de film din Tunezia, au fost rasplatiti pentru intreaga lor cariera. Neasteptata a fost aparitia actorului britanic Sir Clive Owen rasplatit in El Gouna pentru intreaga sa cariera. Ceremonia a fost urmata de o receptie care a intrecut toate asteptarile, cu aparitia legendarei actrite egiptiene Youssra, cunoscuta din filmele legendarului Youssef Chahine care a cantat alaturi de cantaretul noii generatii Abou recentul sau hit Talat Da'at (Three Beats) in prezenta celor doi frati Naguib Sawiris, fundatorul festivalului, si Samih Sawiris vizionarul fundator al orasului El Gouna.

 

Ceremonia de decernare a premiilor GFF a fost in mod surprinzator deschisa de renumitului comediant din Hollywood Owen Wilson care a aparut pe scena in locul prezentatoarei egiptiene de fapt anuntate. Surprinzator mai ales doarece la interviul acordat actorul era foarte inhibat iar raspunsurile evazive. Dupa ce celebrul actor britanic Clive Owen si famosul actor si producator american Patrick Dempsey au venit In El Gouna, Owen Wilson era cel deal treilea star care pasea pe covorul rosu. Acestia trei la loc au fost insa intrecuti/eclipsati de unul singur-aparitia lui Sylvester Stallone cu ocazia decernarii trofeul pentru intreaga sa cariera pentru realizări deosebite, a fost cel mai emotionant nu numai al ceremoniei de decernare a premiilor pe 28.09 in El Gouna dar a intregului festival. In discursul de multumire celebrul actor a facut paralela intre magia filmelor Hollywood si magia pe care o emana Egiptului si s-a ales cu standing ovations in El Gouna.

 

 

 

6266 Bushra with actor Owen Wilson
6263 with sirian director Heba, the wife of director Talal Derki "Of fathers and sons"
6261 with the actresses from Paraguay from film " Las Herrederas", the main actress Ana Brun (blond hair) won Silver Bear in Berlin as best actress
6244 syrian director based in Berlin "Of fathers and sons" Talal Derki